Irány a Börzsöny!

Öregerdő turistaház


Diákok játékai

Űrszimulátor
Ikariam
Klánháború

Alkalmazói
Szövegszerkesztés
Verseny
Verseny/2

    Informatika        2   3


Mi teszi tönkre a leggyakrabban a kütyüket?

Nem csupán a víz, de a pára, a rázkódás, illetve a túl meleg és túl hideg is fenyegeti kütyüinek működését, a wifihálózatokban pedig az elektromágneses hullámok kelthetnek zavart. Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amelyek a leggyakrabban veszélyeztetik az okostelefon, számítógép és minden más hétköznapi eszköz normál működését.


Tovább...


Mi látszik az űrből az emberi arcokon?

A kémműhold ráközelít a terroristák táborára, és az arcfelismerő rendszer máris lebuktatja a keresett személyt. Léteznek-e a valóságban az akciófilmekből ismert bravúrok, mire képesek a legmodernebb szenzorok?
A helyszínelő sorozatokban és kémfilmekben túlzó jelenetek láthatók arról, hogyan alkalmazzák a túlnagyított, széteső felvételeket a tettesek leleplezésére. Mintha igyekeznének elhitetni a nézővel, hogy a digitális kép a végtelenségig nagyítható, és a pixelek megjelenése után jelentős mértékben élesíthető.


Tovább...


3D printer

Az Origo egyelőre csak koncepció, de a gyártók ígérete szerint hamarosan elérhető lesz. A lila műanyag házba költöztetett 3D printer szabvány extruder típusú nyomtató, amely különböző, kisebb tárgyak nyomtatására alkalmas, melyek vékony, hőre lágyuló műanyag sugárból formálódnak ki.


Tovább...


A torrentezők titkai

Ukrán fejlesztők honlapja azt ígéri, megmutatja, hogy a látogató milyen filmeket, zenéket vagy programokat torrentezett le korábban saját számítógépére. Utánajártunk, mennyire lenyomozható a Bittorrent-forgalom, kell-e pánikolnia a kedvenc sorozatát a világhálón beszerző átlagembernek.


Tovább...


Szűk helyekre is bekúszik a gumirobot

Animációs filmbe illő, lágy és hajlékony robotot fejlesztettek ki a Harvard kutatói, a szerkezet egészen szűk helyekre is képes bekúszni-bemászni. A készülék a lágytestű robotok egyre szélesedő körének legújabb prototípusa.


Tovább...


Legyünk különlegesek!

Miért olvadnánk bele a szürkeségbe, amikor különleges, színes QR-kódót is készíthetünk... Ráadásul ingyen! A vonalkódok fejlettebb, kétdimenziós változatai, az úgynevezett QR-kódok is mind megszokottabbá válnak. Könnyen azonosíthatók, gyorsan feldolgozhatók, ráadásul a több mobiltelefon-típus is értelmezi őket. Jó pár QR-kód-generáló szolgáltatás is található a neten, így ha például weboldalunkat szeretnénk népszerűsíteni, elég egy ilyen oldal segítségével elkészíteni a megfelelő QR-kódot, amit utána a legkülönfélébb helyekre (kiadványokba, névjegykártyára stb.) beszúrhatunk.


Tovább...


A Facebook rejtett veszélyei

A Foursquare segítségével (iPhone-ra és Androidra is letölthető, ingyenes alkalmazás) bejelentkezhetsz az adott helyen, ahol éppen vagy, legyen az bármilyen szolgáltató helyiség. Készíthetsz fotót a bejelentkezésedhez, és írhatsz ajánlást vagy tippeket:


Tovább...


A Facebook rejtett veszélyei

A mesterséges világok, a virtuális játék a felhőtlen kikapcsolódás mellett problémát is okozhat. Szenvedély, betegség, függőség? Te már érzed a hatást?
Az egyik veszélyeztetett csoport a munkanélkülieké, akik az internetes böngészés és kapcsolatépítés során hamar eljutnak a játékokig. Először csak pihenés-, kikapcsolódásképpen. Gyors jutalmazást és sikert jelentenek a rendszeresen elvégzendő feladatok, az egyszerű kommunikáció, a magas szintű játékosok tisztelete, elismerése, ráadásul előtérbe kerül a kihívás és a csapatmunka is.
Tovább...


Staticloud - Ingyenes webszerver a felhőben... regisztráció nélkül

A Staticloud nevű oldalon, ahogyan azt a neve is elárulja, statikus weboldalakat helyezhetünk el, azaz kiválóan alkalmas olyan site-tok tárolására, amelyek HTML-, CSS- és Javascript-elemekből épülnek fel. A szolgáltatás használata ingyenes, és nincs szükség regisztrációra, bejelentkezésre. Természetesen abban az esetben, ha később változtatni, módosítani szeretnénk az oldalainkat, akkor érdemes megadni az e-mail-címünket, mert így tudjuk felülírni, aktualizálni az itt tárolt tartalmakat. Ilyen esetben arra is van lehetőség, hogy jelszóval védjük az oldalt, vagy hozzárendeljük a tulajdonunkban levő domain nevet.
Tovább...
A Google is elindította közösségi oldalát

A Google+ néven futó projekt sok szempontból hasonlít a Facebookra, de sok szempontból jobb is. Először is le kell szögezni, hogy a Google nem hiába nevezi projektnek a dolgot a megszokott "szolgáltatás" vagy "termék" címkék helyett. A Google+ ugyanis még messze nincs kész. Olyannyira, hogy egyelőre a zártkörű tesztelés zajlik, vagyis lehet tagságért jelentkezni, de semmi nem garantálja azt, hogy az ember a közösségi oldal indulásánál (vagy legalábbis a nyitott tesztfázisnál) korábban be tud kerülni.
Tovább...


A Facebook módosította az adatvédelmi beállításaid

Először decemberben volt szó a közösségi oldal arcok iránti érdeklődéséről, de akkor még csak az amerikai felhasználók jutottak hozzá a lehetőséghez. Az elmúlt néhány hónap épp arról szólt, hogy a világ többi részében is elérhetővé tegyék az arcfelismerést, melynek célja a felhasználó életének megkönnyítése - mikor a feltöltött fotókon ismerőst szeretnénk megjelölni, a Facebook végigfut az adatbázison és ajánlatot tesz, hogy szerinte kik szerepelnek a képen.
Tovább...


Svájcban büntethetik a virtuális támadást

Svájci bíróság most először minősítette a valóságos rágalmazáshoz és zaklatáshoz foghatóan büntetendőnek a virtuális támadást. St. Gallenben, miután az éjszakába nyúló bulizás miatt egy lakó bezáratott egy klubot, a Facebookon szerveződött ellenállás: onnan illették trágár szavakkal a rendpárti polgárt. A rendőrség a cyber-mobbing – amerikaiul inkább cyber-bullying, közérthetőbben virtuális macera – tényállását három esetben állapította meg, és feltételes pénzbüntetést szabott ki. Ketten belenyugodtak, de egy 19 éves lány bíróság elé vitte az ügyet, miután ügyvédje nevetségesnek minősítette, hogy büntetendő lehet az internetes lehülyézés. A bíróság hétnapi elzárást vagy azzal egyenértékű pénzbüntetést szabott ki, feltételesen. Az 1200 frankos perköltség viszont ténylegesen sújtja a lányt.
Tovább...


GPS-szel keresheted a kaját a Tescóban!

2011. 05. 26. Előfordult már veletek, hogy néhány percetek volt mindössze a bevásárlásra, de iszonyúan eltévedtetek a polcsorok között, ezért aztán borult az egész menetrend? Na, ennek nemsokára vége lehet!
Tovább...


Már 10 millió szabad kép érhető el a Wikimédián

A Wikimédia Commons eredetileg arra jött létre, hogy háttértárként üzemeljen a Wikipédiához. Az elmúlt években az egyik legnépszerűbb képarchívummá nőtte ki magát a szájt. A siker oka elsősorban az, hogy a Wikimédia kizárólag olyan képeket, hanganyagokat és videókat tartalmaz, melyek szabadon (a szerző feltüntetésével) felhasználhatóak, így például a blogok számára kiváló archívumot jelent.
Tovább...


Iskolai zaklatás a virtuális térben

A gyerekek „fegyverként” használják a mobilokat: az iskolákban sokszor azért hoznak megalázó helyzetbe valakit, hogy felvehessék és feltehessék az internetre. Cyberbullying – ezzel az új fogalommal egyre többen kénytelenek megismerkedni. A zaklatásnak ez a virtuális térben, főként az interneten vagy a mobiltelefonon zajló változata elképesztő méreteket öltött.
Tovább...


Elindult a Google +1 - "lájkolás" magában a keresőben


A Google szerdán útjára indította régóta várt közösségi szolgáltatását, amellyel a cég a Facebook esetében már sikeresnek bizonyult modellt vezeti be saját oldalaira. A Google +1 ugyanis lehetővé teszi a webezők számára, hogy azok kvázi "lájkolják" a kereső találati listáiban felbukkanó oldalakat, amely ajánlásokat aztán a Google megjeleníti az illetőkkel kapcsolatban álló más webezők számára, ha azok hasonló dolgokra keresnek rá.
Tovább...
Biztonságos Internet
Útmutató az Internet biztonságos használatához
(tovább...)


Tengernyi újdonság a Google Föld alkalmazásban
(tovább...)